Foo Fighters

Toen Nirvana drummerDave Grohl de rockband Foo Fighters oprichtte in 1994, vroegen velen zich af of hij uit de schaduw van zijn voormalige band kon stappen. Grohl had al nummers geschreven toen hij nog bij Nirvana zat, maar deze zijn nooit onderdeel van het Nirvana-repertoire geworden. Na de tragische dood van Nirvana frontman Kurt Cobain, probeerde Dave Grohl het aanvankelijk als solo-artiest met de release van het album "Foo Fighters" in 1995. Het album kwam meteen op de Amerikaanse hitlijsten terecht, maar om te kunnen touren moest Grohl meerdere muzikanten rekruteren. Dat lukte en de groep ging spelen onder de naam "Foo Fighters". In de komende jaren veranderde de bandbezetting toen de albums "The Colour And The Shape" en "There Is Nothing Left To Lose" werden uitgebracht. Nummers zoals "Everlong" of "Learn To Fly" werden enorme successen. "There Is Nothing Left To Lose" won een Grammy voor het beste rockalbum in 2001 en bevat de twee hitsingles "Learn To Fly" en "Breakout". Tijdens de millenniumwisseling richtte Grohl zich op zijn heavy metal project "Probot", dus de release van het vierde album, "One By One", met gastgitarist Brian May van Queen, werd uitgesteld tot 2001. Foo Fighters nodigde nog een ander vooraanstaande muzikant uit voor haar dubbelalbum "In Your Honor", namelijk de voormalige bassist van Led Zeppelin, John Paul Jones.

Na het domineren van de Brit Awards en Grammys met het album "Echoes, Silence, Patience And Grace" in 2008, alsook met de bijbehorende single "The Pretender", kondigde Grohl een tienjarige pauze aan voor de Foo Fighters. Maar de band staat bekend om haar verrassingen zo nu en dan, dus in 2011 brachten de Foo Fighters het album "Wasting Light" en de documentaire "Back And Forth" uit. Wij hopen dat het verhaal van de Foo Fighters nog lang niet afgelopen is. In 2011 kwam trouwens ook het gelimiteerde album "Medium Rare" uit, ter viering van de Record Store Day. Op dat album staan coverversies van nummers door Hüsker Dü, Pink Floyd, Thin Lizzy en Cream. Video's zijn altijd belangrijk geweest voor de Foo Fighters en bevatten vaak eigenaardige elementen of verschijningen van gaststerren. Een voorbeeld daarvan is de clip van de single "Big Me", wat een parodie is van de bekende reclames van Mentos en waardoor de Foo Fighters voor lange tijd snoepgoed naar zich toegegooid kregen tijdens concerten. Voor de single "Learn To Fly" werd Tenacious D uitgenodigd, en in de clip van "White Limo" is Motörhead legende Lemmy Kilmister te zien.

Er wordt vaak gezegd dat de stijl van de Foo Fighters lijkt op die van Nirvana. Grohl heeft zelf gezegd dat Cobain een belangrijke inspiratiebron was voor zijn eigen nummers en dat hij respect heeft voor Curts waardering voor muzikale minimaliteit. In hun nummers zetten de Foo Fighters een contrast neer tussen kalme versen en harde koren. Op het album "Sonic Highways" waren de Foo Fighters weer in topconditie zoals gebruikelijk, met handgemaakte hardrock die weinig competitie kent. De tracks klinken toegankelijk en fris en net zoals met "Wasting Light" brachten de Foo Fighters wederom een documentaire uit, ditmaal met de titel "Sonic Highways", welke ondersteuning kreeg van het kabelkanaal HBO. Dave Grohl, Pat Smear, Nate Mendel, Taylor Hawkins en Chris Shiflett zijn gewoon waanzinnige muzikanten en zo simpel is het.

Natuurlijk kun je bij EMP meer dan genoeg muziek en merchandise vinden van deze waanzinnige band. Kom eens kijken en laat je verleiden door de Foo Fighters shirts, tank tops, hoodies, posters en nog veel meer!

Lees verder
Pagina 1 van 1