Motörhead

Motörhead werd in 1975 opgericht. Het Britse drietal combineerde elementen uit de hard rock, punk, rock 'n' roll, blues en heavy metal. Hoewel er andere bands waren die nagenoeg hetzelfde deden en commercieel gezien succesvoller waren, had Motörhead een gigantische invloed op andere muzikanten. Tussen 1979 en 1982 was de populariteit van de band op een hoogtepunt. Er werden toen drie albums uitgebracht: "Overkill", "Bomber" en "Ace of Spades". Deze albums zijn inmiddels uitgegroeid tot echte klassiekers.

Dankzij de songteksten en het uiterlijk van de bandleden, kreeg Motörhead al snel een outlaw-imago en kon de band rekenen op veel sympathie, met name in de vroegere punk-gemeenschap. Tegenwoordig wordt Motörhead gezien als de link tussen punk en heavy metal. Het kenmerkende geluid van de band klinkt uiterst gedurfd dankzij de toepassing van de elektrische bas. Luister bijvoorbeeld eens naar de intro van "Ace of Spades" - dát is pas gewaagd!

Het bandgeluid van Motörhead wordt al langer dan 40 jaar gewaardeerd door de liefhebbers. De band bracht 22 studioalbums uit en had waarschijnlijk nog een lange tijd door kunnen gaan als frontman Lemmy niet onverwachts om het leven kwam aan het einde van 2015. Jammer genoeg zijn rock 'n' roll, sigaretten en whiskey uiteindelijk echt dodelijk. Lemmy bewees dat hij ook op oudere leeftijd nog altijd een harde was. We houden veel van Lemmy. Bestel de volgende keer een Tasty Lemmy (Jacky & Coke) in je plaatselijke pub en luister op het allerhoogste volume naar Motörhead om hem te eren. Born to Lose, Lived to Win. R.I.P. Lemmy.

Lemmy

De carrière van Lemmy Kilmister begon in 1945 op kerstnacht. Toen Europa nog hevig aan het herstellen was van de Tweede Wereldoorlog, baande Lemmy zich een weg door het mijnenveld van de rock 'n' roll. Als liefhebber van alcohol die ook niet terugdeinsde voor drugs (met uitzondering van heroïne), werkte Lemmy als roadie voor Jimi Hendrix. Omdat hij ook aan een eigen muziekcarrière wilde beginnen, richtte hij in 1969 de spacerockband Hawkwind op, waarmee hij de eerste stappen zette als muzikant. Toen hij in 1975 moest opstappen, keerde hij al snel terug met 'Motörhead'. De rest is muziekgeschiedenis!

Na 40 jaar als frontman en bassist van Motörhead, had Lemmy een behoorlijke reputatie opgebouwd. Er was ook een grote vraag naar hem voor samenwerkingen. Probot - het heavy metal-project van Dave Grohl, frontman van de Foo Fighters - was een van de populairste projecten waar Lemmy aan meewerkte. De vriendenlijst van Lemmy is vrijwel eindeloos. Naast Doro en de Ramones, werkte hij ook samen met Slash, Airbourne en Emigrate.

Motörhead heeft altijd al een speciaal plekje in het hart van EMP gehad. Ondanks dat het afgelopen is met de band, is er nog steeds veel merchandise van Motörhead verkrijgbaar in de Large Online Shop, waaronder kledingstukken, accessoires en posters. Natuurlijk mogen ook de cd's, dvd's en blu-rays van Motörhead niet ontbreken in het aanbod. Proost!

Lees verder
Pagina van 5