Ontwerpster Ingeborg Steenhorst over de Karmaflow kostuums

Recentelijk is Karmaflow ‘The Original Soundtrack Album’ gereleased, een album met muziek van 's werelds eerste rock opera videogame! cd2Dit album brengt een sterrencast bestaande uit onder andere Dani Filth (Cradle of Filth), Simone Simons (Epica), Tony Kakko (Sonata Arctica), Alissa White-Gluz (Arch Enemy). Het met enkele Grammy Awards beloonde Metropole Orkest zet sterk in op de symfonische compositie, als fijne aanvulling op de zware gitaren en de elektronische en etnische instrumenten op deze speciale soundtrack.

LARGE is sponsor van dit unieke multidisciplinaire project dat naast de videogame en soundtrack cd, ook als theater voorstelling en metal concert wordt opgevoerd onder de noemer Karmaflow in Concert. Op 18 en 19 januari jl. beleefde de theatervoorstelling van Karmaflow in Concert, haar première in een uitverkocht Theater aan de Parade te ‘s- Hertogenbosch.

Voor de uitvoering van de theaterkostuums en bandoutfits is modeontwerpster en styliste van (rock)sterren, Ingeborg Steenhorst en haar atelier I Style Stars aangetrokken. Om de basis van een aantal kostuums en outfits vorm te geven, heeft de ontwerpster gebruik gemaakt van onze LARGE collectie. Hieronder verteld de ontwerpster/styliste hoe ze te werk is gegaan, welke items ze uit de LARGE catalogus heeft gebruikt voor de kostuums en wat haar ervaringen zijn.

“Toen Ivo van Dijk mij in begin 2014 benaderde voor het kostuumontwerp van Karmaflow in Concert, was het meteen duidelijk dat de Game karakter kostuums naast een grote mate van fantasie ook flexibiliteit moesten krijgen omdat de cast voor de live shows nogal eens zou gaan wisselen. Het was dus van groot belang om hier bij het ontwerpen en de keuze van stoffen en materialen, van begin af rekening mee te houden. De graphics van de Game karakters die het Karmaflow design team mij toestuurde, gaven mij meteen de nodige inspiratie voor de kostuums. Veel karakters toonden een mooie balans tussen dierlijk, plantaardig en menselijk wezen en hadden prachtige details en silhouetten.  Enkele karakters zoals 'the Conductor', ‘the Guide', ‘the Hero’ en ‘the Heart’ op cd vertolkt door respectievelijk Marc Hudson (Dragonforce), Mark Jansen (Epica, MaYaN), Henning Basse (MaYaN, Rage) en Daniël de Jongh (Textures), waren dermate ‘vreemd’ dat mijn creativiteit danig op de proef werd gesteld.  Ik bedoel maar; een houtachtig ‘beest’, een levende rots en insectachtige robots. Het was een behoorlijke uitdaging om daarvan een vertaalslag te maken naar flexibel/goed draagbare en op de Game karakters lijkende kostuums.

Conductor Karmaflow Costume Design by I Style Stars

The Conductor Graphic versus Kostuum. Foto: Jeroen Aarts

Naast de nodige creativiteit waren mooie goed werkbare kledingstoffen en bijzondere materialen dus van groot belang om de karakters tot leven te kunnen wekken. Gelukkig was het sponsor LARGE die, door het beschikbaar stellen van diverse basic kledingstukken, meehielp om de kostuums ook nog binnen het beschikbare budget te kunnen realiseren.

In de maanden voorafgaande aan de theateruitvoering in Theater aan de Parade, werkte ik samen met mijn kostuumassistente Esmee Huijskens, onafgebroken aan de karakter kostuums en bandoutfits. Met enkele als eerste voltooide kostuums werd al eens live proef gedraaid en ook werden de kostuums al toegepast in persfotoshoots met o.a. Alissa White-Gluz, Mariangela Demurtas (Tristania) die op cd ‘the Muse’ en ‘The Bird Goddess’ vertolkten."

Foto: Jeroen Aarts

Data Chamber & Narator

De Game karakters Data Chamber en Narator worden op de cd vertolkt door respectievelijk Lisette van den Berg (Scarlet Stories, Little Devil All Stars, The Human Equation Epic Rock Choir) en Charlotte Wessels (Delain). Voor de live concerten wordt de Narator tevens vertolkt door Dianne van Giersbergen (Xandria, Ex-Libris). 

 “Voor hun kostuums heb ik als basis het Chloe Wide Collar jurkje gebruikt. Dit jurkje is van zachte stretchende stof gemaakt en dat is heel fijn aangezien het kostuum tijdens de concerten gedragen moet kunnen worden door wisselende zangeressen. Het bovenlijfje zit strak en het wijder uitlopende rokdeel geeft een mooie A-lijn wat zeer figuurvriendelijk is! De draperie halslijn en het tule onderrokje geven het jurkje tevens een chique en feestelijke uitstraling. Voor onder het jurkje van de Data Chamber heb ik gekozen voor de Black Premium by EMP lederlook legging, die in combinatie met een paar stoere boots het juiste scheutje ‘rock’ aan de outfit toevoegt. Om de Karmaflow sfeer te creëren, heb ik het jurkje handbeschilderd met een vlammend koper en goudverf effect.  Dit zijn de kleuren van de Karmakeeper, het karakter van de Game speler. Voor de pruiken heb ik het ontwerp gebaseerd op de vorm van de Karmakeeper. De pruiken heb ik vervolgens afgewerkt met haarbanden van leren koordvlechtwerk met stenen en kralen. Opvallende halskettingen maken de outfits van beide karakters verder af."

The Muse/The Banshee

Op de cd wordt de Muse dubbel-rol vertolkt door Alissa White-Gluz. In de theateruitvoering is de dubbel rol vertolkt door  Marcella Bovio (Stream of Passion, The Gentle Storm) en George Oosthoek (Orphanage). The Muse/The Banshee is een sierlijk wezen dat door de lucht zweeft en zich graag in bomen nestelt. Het karakter heeft een dubbelle persoonlijkheid; een soort ‘Jackyl & Hyde’.

“Om het ‘The Muse/The Banshee’ kostuum flexibel draagbaar te maken heb ik een ontwerp bedacht dat bestaat uit losse op maat aan te passen onderdelen. De top, vervaardigd uit zwarte katoen en nadien handbeschilderd met groene en blauwe metallic verf, heeft een nauwsluitend korsetlijfje en ultra lange mouwen van transparante zwarte voile met blauwe slierten voor een luchtig zweefeffect. Voor het rugpand heb ik gekozen voor een veterrijgsluiting waardoor de top op maat is aan te passen. Op de schouders zijn groene textiel blaadjes aangebracht om het plantachtige karakter van het kostuums te versterken.  271424a-empVoor de rok heb ik gebruik gemaakt van de  Elizium Skirt Burleska, lange rok. Deze rok uit de LARGE catalogus is langer aan de achterkant dan aan de voorkant, met wijd gesneden zoom en heeft een elastische tailleband. Over de Elizium rok is een losse overrok gemaakt met grote bladeren van blauwgroene metallic organza en blauwe satijn. Het kostuum is weer compleet gemaakt met de Black Premium by EMP legging. Deze leatherlook legging heb ik bij vrijwel alle vrouwelijke Karmaflow kostuums gecombineerd. De legging geeft een ‘Rock‘ randje aan de fantasy-achtige kostuums en draagt tevens erg fijn. Zelfs na meerdere draag- en wasbeurten blijft hij mooi in vorm.

271986a-empDe hoofdtooi van het Muse karakter heb ik uit vilt en foamplaat gemaakt waarbij ik de kale basis heb voorzien van een zilvergrijze steenachtig structuur laag met daarin blauwe gaasstof. Blaadjes, takjes en blauwe roosjes maken de tooi af. De duistere kant van ‘The Muse’, draagt in de Game een lang wijd capegewaad. Om dit capegewaad vorm te geven heb ik gekozen voor een tweekleurige taft zijde. Afhankelijk van de lichtval kleurt de taft of groenbruin of blauw op. De stof heeft dus net als het gamekarakter ‘twee gezichten’. De capuchon, randen en zoom zijn net als de Muse top en hoofdtooi, afgezet met textiele bladeren in verschillende groentinten."

The Hero & The Heart

De karakters van ‘The Hero’ en ‘The Heart’, worden zowel op cd als live vertolkt door Henning Basse en Daniel de Jongh. Het zijn een soort insectachtige robot wezens met dubbelle armen en vier poten.

"Om de kostuums voor ‘The Hero’ en ‘The Heart’ vorm te geven heb ik een soort ‘harnas’ overgooier met brede schouderpartij bedacht. De vorm van de overgooier benadrukt de extreem brede bovenlichamen van deze Game karakters. Het paarse en oranje lijnenspel in hun harnas heeft een oplichtend effect als de podiumlampen erop schijnen waardoor er een mooie diepte werking ontstaat. Om een ‘cheesy’ kinderlijk effect te vermijden heb ik de dubbelle armen en poten van de Game karakters bewust achterwege gelaten bij de theaterkostuums.

Onder hun overgooier dragen de zangers als basisshirt de Fashion Basic Longsleeve Hooded Tee en de Medieval Trousers Rodgar broek. Deze broek in middeleeuwse snit geeft door zijn model benaderd heel treffend de indruk van brede ‘poten’ die de game karakters kenmerken.”

De Karmaflow Band

De Karmaflow rock band bestaande uit Ivo van Dijk (drums), Carmen Raats (gitaar), Bob Wijtsma (gitaar) en Luuk van Gerven (bas), dragen tijdens Karmaflow in Concert ieder een geheel eigen outfit bestaande uit exclusieve customized EMP Black Premium kleding.

“Voor de vormgeving van de Karmaflow band outfits heb ik het Game hoofdrol karakter Karmakeeper als inspiratiebron genomen. Na waar nodig, de schaar te hebben gezet in de EMP Black Premium kledingstukken, heb ik deze vervolgens voorzien van verfcoatings in het kleurenpallet van de Karmakeeper; zwart, wit, oranje en koper. De verfcoatings breng ik met de hand aan waarbij ik met o.a. diverse sponsen en kwasten het structuur effect realiseer. Voor het bedrukken van kleding werk ik samen met de deskundige en heavy muziekminded zeefdrukkers van zeefdrukkerij Z-WEAR. Zij hebben op mijn aanwijzingen de kledingstukken voorzien van strakke prints met graphics van de Karmakeeper welke de outfits helemaal af maken.”

Black Premium by EMP rocks Karmaflow

“Als bovenstuk heb ik voor de heren in de band heb ik gekozen voor de Roadstar Check worker shirt Black Premium by EMP. Dit luchtige shirt gemaakt van 100% lichtgewicht katoen, draagt heerlijk comfortabel ook in warme omstandigheden. Het is trouwens voor iedere man een echte aanrader om dit item in je kledingkast te hebben! Het shirt is niet alleen luchtig maar ook stoer en stijlvol tegelijk. Perfect dus voor naar het werk, festival of feest!

Een drummer heeft vooral baat bij ruime los zittende kleding.  Als broek voor Ivo heb ik daarom gekozen voor de 3/4 Vintage Shorts Black Premium by EMP, dit is een half lange loose fit cargo broek van aangename zittende 100% katoen die de onderbenen vrij houd. De Roadstar Check voor Ivo heeft een restyling gekregen bij de schouders en mouwen.

Bij basgitarist Luuk heb ik gekozen voor een zwarte EMP Black premium jeans met mooie vintage ‘used look’ effecten cut. Verder draagt Luuk ook de Roadstar Check worker shirt Black Premium by EMP waarbij in zijn exemplaar zowel de kraag als de mouwen zijn gerestyled.

Voor gitariste Carmen heb ik de keuze gemaakt voor het Studded Jeans Jacket Black Premium by EMP. Om haar meer bewegingsvrijheid te geven heb ik de mouwen op een klein mouwkapje na, compleet verwijderd. Het stoere jackje heb ik gecombineerd met de soepel stretchende Corded Jeans Rock Rebel by EMP en de Skull Lace Top Black Premium by EMP."

"Bedankt Large voor het mede mogelijk maken van de Karmaflow kostuums en outfits!" Ingeborg Steenhorst.

Klik hier om meer foto’s te bekijken van de hele Karmaflow cast in hun fantastische kostuums en outfits.

Categorieën: over-large Large Popmerchandising

Tags: arch enemy catalogus CD concert Cradle of filth Dragonforce epica i style stars ingeborg steenhorst Karmaflow LARGE Large live MaYan sonata artica styling Textures Tristania Videogame xandria | permalink

Artikel delen: