Ragherrie blikt terug en vooruit

Ragherrie fijne feestdagen

Hoewel Ragherrie pas net is begonnen met bloggen bij onze vrienden van Large, blikken we toch nu al terug op het afgelopen jaar, kijken we wat 2015 ons zal gaan brengen en hebben we speciaal voor jullie een top 10 gemaakt van de beste metal kerstliedjes.

2014 was weer een bewogen jaar, en niet alleen voor Ragherrie. Heel wat bands hebben van bandleden gewisseld. Zo is er een nieuwe drummer bij Dragonforce, heeft Exodus weer van zanger gewisseld en is zangeres Angela Gossow weg bij Arch Enemy. Helaas moesten we ook echt afscheid nemen van onder andere frontman Dave Brockie (GWAR) en frontman Wayne Static (Static X).

Er zijn gelukkig wel weer lekker veel nieuwe albums uitgekomen, zoals Rock or Bust van AC/DC en .5: The Gray Chapter van Slipknot, en mochten we zelfs een nieuw nummer horen van Metallica! Het is wel bij dat ene nummer gebleven, maar we hadden natuurlijk ook niet anders verwacht.

Ragherrie

Voor Ragherrie was 2014 een goed jaar. In januari bestond de crew uit maar liefst twee leden, maar we zijn ondertussen gelukkig uitgegroeid naar een team met 23 man (en vrouw). Dat betekende voor Ragherrie niet alleen meer zielen, meer vreugd, maar vooral meer recensies, meer live verslagen en meer nieuwe ideeën.

Het afgelopen jaar was goed voor 312 CD recensies en 43 live verslagen, van onder andere Fortarock, Summerbreeze en Eindhoven Metal Meeting. We konden de laatste week van 2014 zelfs afsluiten met het 2500ste bericht op ragherrie.com. Verder hebben we niet alleen jullie oogjes wat leesplezier gegeven, maar zijn we ook weer actief bezig geweest met het maken van radio op RagherrieFM. En natuurlijk niet te vergeten: we bloggen voortaan bij Large!

2015

En wat gaat 2015 ons brengen? Er staat een aantal veelbelovende nieuwe platen op de agenda en ook het festivalseizoen lijkt komend jaar weer een feestje te worden. En hoewel het leek alsof we de laatste tijd maar naar België moesten uitwijken voor een goed metalfestival, kunnen we voortaan ook alweer goed terecht in Nederland voor een dag goede herrie bij Fortarock en Dynamo Metal Fest.

  Ragherrie top 10 kerstnummers

Iedereen kent het wel: de feestdagen staan weer voor de deur, je wordt weer geacht gezellig te doen en aan te schuiven bij de vele schranspartijen met familie die je eigenlijk helemaal niet zo goed kent of wil kennen. Tot overmaat van ramp worden dan, om de ‘sfeer te verhogen’ ook nog eens die verschrikkelijke kerstnummers weer te voorschijn gehaald en hoe hard je ook van kerst houdt, je kunt ons niet wijs maken dat je oprecht geniet van die kerstnummers.

Zeker als metalhead is het muzikaal gezien niet uit te houden met de feestdagen. Of toch wel? Ragherrie heeft een lijst samengesteld met de tien beste metal kerstnummers, waardoor ook metalbeminnend Nederland kan genieten van een goede bak herrie tijdens de feestdagen, en dat volledig in stijl!

Manowar – Silent Night Manowar is natuurlijk een band die in dit lijstje niet mag ontbreken. Met ‘Silent Night’ hebben ze de welbekende klassieker nogmaals opgenomen, geheel in de volledig over-the-top stijl die we van Manowar gewend zijn. Wil je na kerst toch nog bij je familie over de vloer komen, dan heeft dit nummer waarschijnlijk de meeste kans van slagen. Augusts Burns Red – Frosty the Snowman Iets harder wordt het met August Burns Red, die ‘Frosty the Snowman’ in een metalcore jasje steken. Deze instrumentale versie, inclusief breakdown, zal menig kerstminnend hart sneller laten kloppen. Twisted Sister – Heavy Metal Christmas

Het volgende nummer is geen traditionele cover zoals de vorige twee. Twisted Sister geeft namelijk een geheel eigen draai aan het welbekende nummer ‘Twelve days of Christmas’, dat naast de muzikale aanpassingen ook een wel erg toepasselijke tekst heeft meegekregen.

Amon Amarth – Viking Christmas

Tijd voor wat echte herrie! Iedereen weet (of zou moeten weten) dat Kerstmis van origine een Heidense feestdag is. Wie kan er dan beter een nummer over maken dan de Vikingen van Amon Amarth? ‘Viking Christmas’ is een nummer dat aan de ene kant typisch Amon Amarth is, maar aan de andere kant de gevoelige kant laat zien van de band. Wiens kersthart gaat er namelijk niet sneller kloppen van teksten als ‘When it's Christmas, Viking Christmas, I have tears in my eyes’ en ‘I bet you can't imagine how sentimental we can be: bearded vikings reenact the nativity scene’?

Erlosung – Slay Ride

Is het een grap of is het een serieuze poging om een kerstnummer om te zetten naar black metal? We zullen het nooit weten, maar wat we wel weten is dat Erlosung een ontzettend mooie cover van het welbekende ‘Jingle Bells’ neerzet.

Alice Cooper – Santa claws is coming to town

Alice Cooper laat met ‘Santa Claws is coming to Town’ vooral zien waar hij goed in is. Oke, de tekst is natuurlijk een bewerking van het bekende nummer, maar verder klinkt op en top Alice Cooper.

Corey Taylor – X-M@$

Eindelijk een nummer dat laat zien wat er mis is met kerstmis. Dit protestnummer, geschreven door de zanger van Slipknot, zegt waar het op staat. Kijk vooral ook de clip erbij!

Plaag – Christmas time

Eerder in dit stuk hadden we het al over Erlosung, die probeerde de essentie van kerst in black metal te vangen. Plaag doet hetzelfde, maar dan beter. Dit nummer klinkt duisterder dan al de voorgaande nummers en is een prima black metal nummer met een kersttintje... Of is het toch andersom?

Pennywise - Christmas in Hell

Niets straalt meer punk uit dan tegen een traditie te schoppen die al eeuwenlang bestaat. Pennywise schopt met dit nummer dan ook weer lekker tegen de gevestigde orde, en zorgt voor net dat beetje anarchie en rebellie in een tijd waar ‘vrede op aarde’ de belangrijkste gedachte lijkt te zijn.

Dio / Iommi - God rest ye merry Gentlemen

Hoe kunnen we beter eindigen dan met een nummer van Dio en Iommi? Dit nummer is één van de betere kerst-covers die er te vinden zijn, niet zonder meer door Dio’s geweldige stem. De doomy, meesleepende sfeer die door dit nummer neergezet wordt, past wellicht niet helemaal bij de kerstgedachte, maar een goed nummer is het zonder meer!

Immortal Christmas (Sock Puppet Parody) Oke, nog een laatste nummer dan, hoewel deze wellicht niet helemaal meetelt. De inspiratie voor deze parodie is duidelijk te zien, en hoewel dit waarschijnlijk een uit de hand gelopen grap is, zit de video wel ontzettend goed in elkaar. Zeker kijken als je voor een ‘Immortal Christmas’ bent!

En daarmee zijn we aan het einde gekomen van onze lijst met de beste metal kerstnummers, onze terugblik en vooruitblik. Ragherrie wenst iedereen alvast een gelukkig nieuw jaar!

Ragherrie fijne feestdagen

Categorieën: ingezonden Large Popmerchandising

Tags: kerst muziek nieuwjaar oud en nieuw ragherrie | permalink

Artikel delen: