De broederschap van HELLYEAH

Door Malou Helder

Als de soundcheck er op zit stapt Vinnie Paul bezweet op van zijn drumstel.

Vanavond treedt hij met zijn huidige band HELLYEAH op in de 013 in Tilburg. Samen met Chad Grey, Greg Tribbett (Mudvayne), Tom Maxwell (Nothingface) en Bob Zilla (Damageplan) bundelt de oud-drummer van Pantera en Damageplan de krachten. Een supergroep met de gretigheid van een garageband.

Al in 2001 speelden ze met het idee om een nieuwe band te vormen, maar door de volle agenda's was het plan nooit van de grond gekomen. De dood van Dimebag Darrell in 2004 maakte de muzikale plannen voor Vinnie meteen onbelangrijk, muziek maken zonder zijn broer was geen optie. Anderhalf jaar later werd hij benaderd door de overige bandleden met de vraag of hij zich toch als drummer wil aansluiten bij de nieuwe band. Hij sloeg het aanbod af, maar ze bleven volhouden en met succes; Vinnie Paul wilde het avontuur aan gaan.

Inmiddels heeft de band drie albums uitgebracht en zijn ze net begonnen aan een Europese tour. Zodra hij het podium afstapt begint hij enthousiast te vertellen: "Vanavond spelen we met Korn hier in Tilburg en daarna gaan we verder Europa in. Naast de nodige concerten gaan we langs alle grote festivals, onder andere het Download Festival en Hellfest." Nog zeker drie maanden is de band aan het touren. Na Europa gaat HELLYEAH naar Canada en de tour sluiten ze af in de Verenigde Staten. "Het is een grote tour, daar doe je allemaal voor", zegt Vinnie Paul opgetogen.

Band of Brothers

Vorig jaar is het laatste album van HELLYEAH uitgekomen. Band of Brothers is niet alleen de titel van het album, ook is het een verwoording van de onderlinge sfeer in de band; broederlijk. Ook muzikale creativiteit is belangrijk in de groep, legt Vinnie uit: "Bij dit album was het hoofddoel om terug te gaan naar onze eigen persoonlijkheden; we maken Metal, maar we willen er ook meer Rock 'n Roll in stoppen. Ik kom uit het Zuiden van de Verenigde Staten, dat geluid hoor je ook terug. Je kan er bijna een beetje Country uit halen."

Album nummer vier

Op het Band of Brothers album durven de mannen het bekende geluid van hun voorgaande bands terug te laten komen, iets wat bij de eerste twee platen werd vermeden. Juist dat vertrouwde geluid werd goed ontvangen door de fans.

"In oktober gaan we gelijk de studio in om ons vierde album op te nemen. We gaan op dezelfde lijn door die we met Band of Brothers hebben uitgezet", vertelt hij. "Voor het volgende album gaan we samenwerken met Kevin Cherko (producer van o.a. Ozzy Osbourne). Het is een geweldige kans voor ons als band om met hem samen te werken."

Volgend voorjaar wordt het album verwacht en gaat de volgende tour weer van start. Gemiddeld komt er om het jaar een album uit en tussendoor gaan ze op de  nodige wereldtours. De band gaat hard en vooral snel. "Het afgelopen jaar was waarschijnlijk een van de meest hectische jaren sinds Pantera. We touren de hele wereld over met de band", vertelt hij.

Een bekende groove, met een nieuw geluid Een frisse wind door oudgedienden. Niet alleen voor de luisteraars, maar ook voor de makers is het spannend om te horen hoe deze samenstelling muzikaal uit de verf komt. "Door onze verschillende achtergronden is het juist zo interessant. We zijn op een missie om iets nieuws te creëren. We hebben nooit bedacht om een 'superband' te vormen, ik zie ons meer als een garageband", vertelt de drummer. Vinnie's woonplaats is altijd van grote invloed geweest op zijn muziek. "Texas is een deel van mijn geschiedenis", vertelt hij. "Ik ben opgegroeid met Country en Blues, maar vooral met Britse Metalbands zoals Judas Priest en Black Sabbath". Deze achtergrond is altijd nog aanwezig in zijn muziek; het heeft zich samengesmolten tot het kenmerkende geluid van Pantera en nu ook HELLYEAH. "Die bekende groove is mijn handelsmerk, ik heb het altijd meegenomen naar elke band waar ik in heb gespeeld. Ik heb nooit beweerd dat ik de snelste drummer ter wereld ben, maar ik breng altijd iets unieks mee." En met Vinnie Paul zijn er nóg vier andere bandleden met respectievelijke CV's die allemaal hun input hebben in de muzikale vormgeving van HELLYEAH.

Vinnie Paul heeft al lang geleden de status van rocklegende bereikt, maar muzikaal is hij nog minstens zo relevant. "Mensen blijven altijd van de klassiekers houden. Metallica blijft maar steeds nieuwe nummers uitbrengen, maar fans willen toch vooral het oude werk horen. Heavy Metal is er nog, vooral in Europa, al zal het nooit meer zo groot worden als voorheen." Als Vinnie aan het touren is krijgt hij weinig mee van nieuwe opkomende Metalbands, maar naar één muzikant blijft hij altijd luisteren: "Ik vind alles goed wat Corey Taylor doet (red. Slipknot, Stone Sour)", vertelt hij. "Stone Sour is een band waar ik graag naar luister".

Het tourleven "Ik zie het leven op tour en mijn leven thuis als twee verschillende werelden. Als ik thuis ben, ben ik thuis en ga ik naar wat concertjes hier en daar. En als ik aan het touren ben denk ik niet aan thuis, dan ben ik lekker heen en weer aan het hoppen." Vinnie houdt het niet alleen bij drummen: "Ik ben bezig met het maken van een kookboek. Het gaat 'Drumming up an Appetite with Vinnie Paul' heten. Het zal vooral bestaan uit heerlijke Barbecue recepten." Hij geeft ons ook alvast een smaakvol recept mee: "Mijn favoriete gerecht zijn mijn befaamde Jalapenos. Je snijdt ze open en haalt de zaadjes er uit, dan vul je ze met roomkaas en dan strooi je er nog extra geraspte kaas overheen. Dan verdeel je stukjes gebakken bacon erover en leg je de pepers op de barbecue. Zodra de kaas is gesmolten, haal je ze van het vuur en doe je er nog wat Barbecuesaus overheen."

Categorieën: ingezonden Large Popmerchandising

Tags: 013 broederschap Damageplan Hellyeah large popmerchandising Mudvayne Nothingface Pantera Tilburg Vinnie Paul | permalink

Artikel delen: