Zwarte Cross 2012

Wat is de Zwarte Cross?

Het Zwarte Cross Festival is een feest met muziek, motorcross, stunts, humor, theater en spektakel. Kenmerkend is de typische Achterhoekse gezelligheid en gastvrijheid waarbij jong en oud samen feest viert. Op de vijftiende editie van de Zwarte Cross in 2011 kwamen 152.500 bezoekers, 20.000 daarvan op de camping. De formule van de Zwarte Cross is wereldwijd uniek en is te omschrijven als: feest, verdraagzaamheid, originaliteit, humor, muziek, sport en stunts.

Wat kun je in 2012 verwachten?

De eerste persoon die zich verveelt op het Zwarte Cross Festival moeten we nog tegenkomen. Elk jaar zorgen we er opnieuw voor dat je ogen en oren te kort komt op de inmiddels 24 (!) verschillende festivalweides, met dit jaar twee nieuwe: ‘The Bayou’ voor de blues en rock&roll liefhebber en ‘De Dansvloer’ met top dj’s zoals Don Diablo. Naast het enorme muzikale programma is natuurlijk de spectaculaire cross, waarbij brommers, specials, zwaargewichten en zelfrijdende caravans over de baan schieten, kenmerkend voor het festival. De plek om verrast te worden is de theaterweide, in intieme setting genieten van cabaret, akoestische muziek of absurdisme van een held als Gummbah. Naast de vele weides is er een festivalmarkt, kermis, festivalcamping en zijn er vele kinderactiviteiten en ludieke stunts. De zestiende editie van het Zwarte Cross Festival wordt gehouden van vrijdag 20 juli tot en met zondag 22 juli 2012 op het bosrijke festivalterrein De Schans in het Achterhoekse Lichtenvoorde. Organisator van het driedaagse festival is de Feestfabriek Alles Komt Goed BV.

Muziek

De muziekliefhebbers komen op het Zwarte Cross Festival ruimschoots aan hun trekken: verdeeld over drie dagen zijn er meer dan tweehonderd bands te zien, van rock&roll, metal, reggae, dance, singer-songwriter tot feestmuziek. Het ene moment met 20.000 man los gaan bij Racoon op het hoofdpodium om vervolgens met een tiental mensen te genieten van een intiem concert van Bertolf in de theaterweide, het kan allemaal! Een greep uit de acts dit jaar: Kaiser Chiefs, Within Temptation, Jovink, Beef, Don Diablo, Kreator, Sonata ArcticaSuicidal Tendencies, Exodus en veel meer!

Sport/Spektakel

De Zwarte Cross is met meer dan 152.000 bezoekers het grootste motorcrossevenement ter wereld. Serieuze motorsport met echte wereldkampioenen wordt afgewisseld met bizarre klassen waar het helemaal niet om het winnen, maar om het vermaak gaat. In de specialklasse hebben de deelnemers zelf de meest bizarre voertuigen in elkaar gezet, van Flintstonesmobielen, ruimteschepen, ijscokarren, wegmotoren tot olifanten en kamelen. In de Brommerklasse, Romaklasse, Wegraceklasse, Muzikantenklasse en de Zwaargewichtklasse wint degene die het best verkleed is. Naast de ‘humorklasses’ zijn er nog de 85cc klasse en de Calimeroklasse, in de laatste strijden de jongste Zwarte Crossers om de eer. In de Superklasse, de serieuze motorsport, gaat het om de Gouden Helm, de prijs voor de snelste rijder. Hierbij komen de  echte motorsportliefhebbers aan hun trekken. Zo deden in het verleden in de superklasse vele kampioenen mee, waaronder de wereldkampioenen Joël Smets en Sven Breugelmans uit België, Ben Townley uit Nieuw-Zeeland, Pedro Tragter uit het Nederlandse Harfsen, Josh Hansen uit de VS en supertalent Jeffrey Herlings.

Stunts, festivalmarkt, kermis, theater, restaurants

Het kenmerk van het Zwarte Cross Festival is een enorm veelzijdig aanbod ook zelfs naast de cross en de verschillende podia. Op elke hoek van het terrein is wat te doen of te zien. Er zijn meer dan 300 theaterartiesten per dag en er zijn diverse huiveringwekkende tot hilarische stunts. Er is een grote kermis, ‘Het Blagenparadijs’ met allerlei gratis attracties en ranja voor de kids, de festivalmarkt met rariteiten uit de hele wereld, het Zwarte Cross Café, een kapsalon en diverse restaurants, dit jaar zelfs één met drie Michelin sterren! Bij de infostands zijn programmaboekjes gratis te verkrijgen waarin je leest wanneer welke band op welk podium speelt, maar je kunt ook met deelnemersoverzichten de verschillende crosswedstrijden bijhouden.

Camping

De Zwarte Cross camping ‘Walhalla’ is een evenement op zichzelf. Fantastisch geschilderde caravans en uitgelaten, blije gezichten van feestvierende mensen. De camping biedt plaats aan maximaal 20.000 gasten en is geopend van donderdagavond tot en met maandagochtend. De kampeerders hebben net een streepje voor, als het festivalterrein ’s nachts sluit gaat het feest in ‘Walhalla’ nog plankgas door. De camping is een dorp op zich met een eigen supermarkt, badhuis, kapsalon, kerkdienst, kampvuur met gitaren, wasplaats, het Zwarte Cross Café, de Tirolerloods en het vermaarde Rock 'n' Roll Circus waar volop bands spelen.

Voor info over optredende bands en het winnen van dagkaarten ga je naar onze festivalpagina.

Categorieën: nieuws Large Popmerchandising

Tags: Large Zwarte Cross | permalink

Artikel delen: