Verslag Baroeg Open Air

Logo baroeg open airBaroeg Open Air is één van de grotere gratis festivals in Nederland die zich bezig houden met harde alternatieve muziek. Ieder jaar wordt het Zuiderpark in Rotterdam weer op zijn kop gezet met een ijzersterke programmering vanuit poppodium Baroeg. Hierin worden acts neergezet die je ook terug zou kunnen zien in het poppodium in Rotterdam-Zuid, maar wordt juist ook gezocht naar wat toegankelijkere acts die een breder publiek aantrekken.

Een andere specialisatie van Baroeg Open Air is het neerzetten van jong talent. Ook dit jaar is daar weer aan gedacht en de eerste band die deze festivaldag mag openen is Extremities. Extremities is de winnaar van de Metal Battle en heeft daarom een plek verdient op de Talent Stage. Je kan zien dat deze jonge honden weten waar ze mee bezig zijn, dat mag ook wel na de ervaring die ze hebben opgedaan tijdens de voorrondes van de Metal Battle. Een betere manier om een festival te openen dan met goed jong talent van eigen bodem is er eigenlijk niet.

Een band die de term talent al een tijdje is overstegen is natuurlijk Bodyfarm. Bodyfarm is typisch een band die het ook goed op de planken van Baroeg zelf zou doen. Deze band wordt dan ook goed ontvangen door het publiek bij de Large Mainstage. Je zou verwachten dat het publiek van Baroeg Open Air nog een beetje warm moet worden om twee uur ’s middags, maar er breekt onmiddellijk een pit van grote omvang uit. Dat mag ook wel, want zo’n strakke death metal show als Bodyfarm hier vandaag neerzet mag natuurlijk niet onopgemerkt blijven.

Baroeg Open Air 2016-47

Foto: GWMP

Het bandje dat hierna het podium mag betreden is van een totaal ander kaliber en heet The Deaf. Onder de bandleden bevindt zich één hele bekende, dat is namelijk gitarist Spike van Di-Rect. The Deaf heeft een toegankelijk geluid maar past toch goed tussen alle andere gitaarbandjes die op de mainstage staan. Laten we dan ook hopen dat de mensen die normaal minder snel naar Baroeg zouden gaan nu ook snappen dat Baroeg veel meer is dan alleen een metal-tent en gauw ook een bezoekje gaan brengen aan het poppodium. De lekkere garage-rock die The Deaf speelt valt dan ook goed in de smaak en zelfs bij de echte metalheads in het publiek is af en toe een grijns moeilijk te onderdrukken.

Baroeg Open Air is ook een festival dat oude helden een ereplaatsje geeft in hun line-up, zo was de headliner van vorig jaar Venom Inc. Ook dit jaar is er weer een klassieker geboekt en betreed Angel Witch het podium. Deze band laat zien dat mannen op leeftijd nog best een stevige pot heavy metal kunnen spelen. Angel Witch is vergelijkbaar met een stevige dieselmotor, ze moeten even op gang komen maar na de eerste paar nummers draait deze machine op volle toeren. Overal in het publiek gaan dan ook enthousiast de ‘Horns Up’ voor deze band.

timetable_1200x900px

Wie iets verder kijkt dan de Large Mainstage ziet dat de Talent Stage inmiddels een Electronic Stage is geworden. Heel veel mensen snappen de link tussen Baroeg en elektronische muziek niet helemaal, maar zeker op deze editie wordt er goed de verbinding gelegd tussen metal en elektronische muziek. Het ultieme bewijs daarvan is Bong-Ra, deze gast maakt breakcore / jungle maar heeft voor Baroeg Open Air belooft om een meer metal-gerichte set te spelen. Deze belofte wordt meer dan waargemaakt want wat hier op het podium neergezet wordt is gewoon ronduit bruut. Zo mixt Bong-Ra dikke Slayer riffs en gekke breakcore beats moeiteloos door elkaar. De echte metalheads staan op het moment dat Bong-Ra speelt natuurlijk bij Arkona te kijken op de mainstage.

Baroeg Open Air 2016-44

Foto: GWMP

Deze recensent heeft het dan ook moeilijk om zijn tijd te verdelen. Arkona is natuurlijk niet een band die je mag missen, hoe vaak heb je namelijk de kans om een Russische folk-metal band te zien? Arkona zorgt er wel voor dat je niet om ze heen kan, de backdrop die ze hebben meegenomen is namelijk schitterend en de band zelf zet ook een leuke show neer om naar te kijken. De folk-metal werkt erg aanstekelijk maar kent ook zeker genoeg brute momente waarop de Russin ‘Masha Scream’ laat horen dat vrouwen ook een aardig potje death grunts kunnen neer zetten.

Inmiddels is het avond geworden op Baroeg Open Air. Veel mensen zijn gauw nog iets aan het eten, dat is maar goed ook, want op een lege maag kun je natuurlijk niet de moshpit in. Het is namelijk de beurt aan Discharge om de mainstage te verwoesten. Deze band speelt een combinatie van harcore, punk en crust en staat garant voor een intensieve live-ervaring. Discharge is echt no-nonsense, all pit, no shit en geeft je geen enkel moment om even rustig adem te halen. Op Discharge moet je gewoon wel hard gaan. Je hebt dan ook al het idee dat je naar de hoofdact staat te kijken, zo los gaat de mainstage op het moment dat Discharge laat zien uit welk hout ze gesneden zijn.

mainMaar na Discharge is het dan eindelijk zo ver, gedurende de hele dag zag ik al diverse Caliban-shirtjes voorbij komen maar nu is het moment toch echt daar dat deze headliner het podium mag betreden. Een metalcore band op Baroeg Open Air is controversieel omdat een hoop metalheads die meer van de oude stempel zijn het vaak niet zo op dit genre hebben, het zou niet metal genoeg zijn. De Duitsers van Caliban bewijzen op Baroeg Open Air het tegendeel en weten de hele tent mee te krijgen met de grootste moshpits van de dag en zelfs een enorme Wall Of Death.

Inmiddels heeft Caliban tien volledige albums uitgebracht en dus ruim de keuze om een toffe setlist op te stellen. Dit heeft de band dan ook gedaan en deze wordt goedgekeurd door het publiek want ieder nummer wordt luidkeels meegezongen. Caliban is namelijk wel van de catchy refreintjes maar weet daarin wel de balans te vinden en nooit echt cheesy te worden. Groovende riffs, dikke breakdowns, zware grunts en mooie melodieën komen allemaal voorbij in een grandioze afsluitende show op het hoofdpodium van Baroeg Open Air. Publieksfavorieten ‘We Are The Many’ en ‘Nothing Is Forever’ worden mooi tot het allerlaatste bewaard en fungeren als de linker- en rechtervuist van Caliban die je in je gezicht krijgt voor je knock-out gaat. Caliban heeft zeker bewezen dat ze een waardige headliner zijn.

Uiteindelijk kunnen woorden op papier de festivalbeleving van Baroeg Open Air nooit helemaal goed vangen. Baroeg Open Air is namelijk zo veel meer dan een podium met aantal bandjes. De sfeer op het festival is echt ieder jaar weer top en ik kan weinig festivals benoemen waar het zo gezellig is. Ondanks het diverse programma ieder jaar gaat alles goed samen en leren mensen weer andere bands en muziekstromingen kennen. Kortom: Baroeg Open Air is ieder jaar weer een unieke ervaring en ik moedig iedereen aan om volgend jaar een kijkje te komen nemen.

Ralf Krijger
Baroeg Open Air 2016-48

Foto: GWMP

Categorieën: ingezonden Large Popmerchandising

Tags: baroeg baroeg open air Caliban vrienden van baroeg | permalink

Artikel delen: