Cyber Goth

De doden leven langer. De cybergoth - ook wel knicklichtgrufti genoemd - verscheen ongeveer 20 jaar geleden in de zwarte scene. Kennelijk hield men van de muziekstijlen die toen hip waren in de scene. Misschien waren het ravers die voor zichzelf gothic ontdekten, of goths die van techno hielden. In ieder geval werd het piepklein, luid en behoorlijk vervelend - vanuit gothic-oogpunt: neonkleurige haarstukjes en soesjes op de benen, lasbrillen en gasmaskers tot zeer inspannende lichaamsbewegingen die een risico op letsel betekenden als ze onvoorzichtig werden benaderd.


De cyber goth ontregelde de scène op de dansvloer door te verschijnen in grotere groepen, waarvan sommige verbazingwekkend gesynchroniseerde bewegingssequenties lieten zien. Men vermeed de opzichtige, luide, kleurrijke, jachtige kandidaten die zich in de scene wilden dringen, maar dus helemaal niet pasten bij de ongeschreven wetten en gedragingen van goths. Ongeveer tien jaar na de opkomst werd het stiller rond cyber goth. Of ze waren de stijl ontgroeid of de vijandigheid van de goth scene, voor wie de "vuurvliegjes" een doorn in het oog waren, had effect gehad. Geïsoleerde cybers op evenementen en festivals bestaan nog steeds en ze worden ook nu nog niet met open armen ontvangen.


Typische kleding


Kleurrijk moet het zijn. Maximaal kleurrijk! Cybermeisjes dragen vaak schrale rokjes en visnet panty's die eindigen in felgekleurde pofjes bij de enkels. Tops zijn buik bloot en bedekt met gescheurde panty's. Een mix van stijlen die voor het eerst elementen van de rave-scene naar de zwarte scène bracht. Cyberboys boeiden met veel te grote broeken met linten en metalen ringen die staccato dansbewegingen dramatischer deden lijken.


Typische make-up


Omdat je door gasmaskers, maskers en enorme haarstukken niet al te veel van het gezicht kunt zien, beperken de meisjes zich tot kleurharmoniserende oogschaduw en brede streken kohl. De jongens zijn veel luier wat make-up betreft en gebruiken het meestal niet. Van tijd tot tijd zie je echter felle strepen op het gezicht en kleurrijke lippenstift.


Typisch kapsel


Het haar is het belangrijkste kenmerk van de cyber. Enorme plukken Amerikaans cadeaulint lijken op plastic permanenten en nemen een groot deel van het uiterlijk in beslag. Deze cxberlox glinsteren in de meest opzichtige neonkleuren. Meestal werden ze gebruikt om complete haarstukken en vlechten te bouwen. Ervaren cybers met een grotere beurs gebruiken dreadlocks in opzichtige kleuren, die ze in hun haar hebben gevlochten. Zogenaamde foamies werden ook een grote hit. Dit zijn kleurrijke stroken mosrubber die fungeerden als alternatief voor cyberlox, en leken op een portie kleurrijke noedels die over het hoofd van de cybergoth werden gegoten.


Typische muziek


De cyber geeft de voorkeur aan snelle, techno-dansritmes die nuttig zijn voor zijn choreografie. Vooral bands uit de genres Hellelectro en Aggrotech zijn populair. Agonoize, Nachtmahr, Combichrist en Grendel stoken het publiek op en boeien met energieke podiumshows. De muziek heeft de cyberovervloed echter overleefd, omdat overeenkomstige labels nooit moe worden om nieuwe bands op de markt te brengen.